Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drogok, balesetek, családok..

Kókai Kata
2005-07-06 21:46:22

Vajon hány család élete ment már tönkre a drogok miatt? „Ez csak egy füves cigi volt..”

Ez csak egy füves cigi volt. Az első repülés, a lazaság, gondtalanság. És az első lépés azon az úton, amelyről ha elfelejtenek lekanyarodni, a halálba vezet. Az első füves cigaretta; nem okoz testi függőséget?de a mentális függőség sokkal erősebb lehet a fizikainál. És egy idő után, amikor a cigaretta már nem elég, következnek az erősebb szerek. Először ?csak? a pörgetősebb diszkó drogok, majd a keményebb szerek. És szép lassan elmúlik egy fiatal élet. Hogy miért? Talán butaságból, vagy a nyájszellem miatt, amiért követi társait a járatlan utakra.

Sokan még lehetőséget sem kapnak arra, hogy keményebb drogokhoz jussanak, mert addig nem élnek. A diszkó balesetek- melyeknek nem egyszer a ?csak egy füves cigaretta? és a ?csak egy tabletta? az oka- számtalan fiatal életet követeltek már. És nem csak azok életét, akik a káros szerekkel éltek, hanem olyanokét is, akik ártatlanok voltak, rossz helyen, rossz időben.

De mit tehet a szülő? Vagy a tanár? Vajon mennyit ér a prevenció, értik-e egyáltalán a gyerekek, fel tudják fogni, hogy mit jelent gyengének, függőnek lenni? És hogyan lehetne finoman, ugyanakkor érthetően érzékeltetni, mivé lesz egy drogos ember? Emlékszem egy régi filmre, ami körbejárta a fél világot, egy tizenéves lányról szólt, aki rászokott a kemény drogokra. Először ?mindössze? az immunrendszerét tette tönkre. Majd egy napon a barátja találta meg összerogyva, holtan, tűvel a karjában. Egyedül halt meg, távol a szüleitől, és mindenkitől akit szeretett, holott élhetett volna még hosszú évtizedekig. A film sokkoló volt és tanulságos. De vajon a gyengébb szerektől is távol tartja a kamaszokat?

Hiszen a mondat elején mindig ott az ?ez csak egy? és az ?én nem szokok rá?. Becslések szerint hetente több tízezer fiatal használ különböző diszkó drogokat, és nem csak szórakozóhelyeken. Egy füves cigaretta összesodrása nem tart semeddig akár az utcán, vagy otthon. Ennek legszembetűnőbb jele a tág pupilla, amit a füves cigaretta értágító hatása okoz.

Jelek:

Hangulatingadozás
Megváltozott viselkedés, amely általában szélsőséges; depresszió vagy agresszivitás
Iskolai teljesítmény romlása
Megváltozott baráti kör
Eltávolodás a családtól

Ezen kívül akár ?tárgyi bizonyítékok? is megerősíthetik abban a szülőt, hogy gyermeke élvezeti szereket használ. A fecskendők, tűk, már komolyabb drogfogyasztásra utalnak. A cigarettapapír, zöld, száraz növényi maradványok és a befeketedett kanál is intő jelek. Az említett magatartásbeli jelek önmagukban még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a gyermek drogokkal él, ez lehet a serdülőkor olykor szélsőséges viselkedéseinek egyike is.

Ha kiderül, hogy a tinédzser valóban drogot fogyasztott, az első út ne egy elvonókúrára vezessen! Ez hatalmas traumát jelentene egy serdülő fiatalnak. A legfontosabb a megértés, mert ordítozással, esetleg fizikai bántalmazással a szülő ellenkező eredményt érhet el. Ha a gyermek már függő, akkor is meg kell beszélni a teendőket, és ezután kell segítséget kérni.